4 důvody, proč jako jezdec pravidelně cvičím

Náš sport je nesmírně náročný fyzicky i časově (nemluvně o finanční a psychické stránce) ještě než vůbec vytáhneme paty ze stáje. Tak proč plýtvat energií na další dřinu, když se v tom malém zbývajícím časovém úseku můžeme věnovat rodině nebo jiným činnostem?

Jmenuji se Lucie a skoro dekádu závodně sportuji s koňmi. Po celou dobu své kariéry se snažím cvičit a připravovat mimo sedlo a bez smysluplné „suché“ přípravy jako součásti tréninku už si asi neumím závodní jezdecký život představit. Dnes se chci podělit o čtyři důvody, proč tomu tak je.

Image by Irina L from Pixabay

1.   Ztuhlé tělo

Jedním z hlavních vedlejších účinků smysluplné jezdecké přípravy jsou zdravé svaly připravené na zátěž – ke cvičení totiž neodmyslitelně patři i protažení a to je něco, co zejména v sedle opravdu oceníme.

Tuhý prsní sval nám znemožní otevřít hrudník a vede ke většímu hrbení, zatímco ztuhlé rotátory kyčlí přispějí k potížím s pevným sedem a vysezením pracovního klusu či cvalu. Navíc nesmíme zapomínat na heslo „Ztuhlý sval je slabý sval“ – přetížený tuhý sval zůstává v neustálém stavu kontrakce a to má vliv na aktuální výkon i na dlouhodobý stav svalstva.

2.   Účinné pomůcky

Všechny pomůcky, kterými komunikujeme ze sedla s koňmi – ať už se jedná o sed, holeň či kontakt v otěži – jsou ovlivněny tím, jak přesně a citlivě je umíme použít. Je tedy logické, že pokud si chceme s našimi parťáky lépe porozumět a posunout náš výkon dál, musíme pracovat i na své schopnosti dát jim ty nejpřesnější pokyny bez zbytečných matoucích signálů.

3.   Rovnováha

Rovnováha v sedle a samostatný sed je kapitola sama o sobě, kterou má každý schopný jezdec velmi dobře přečtenou. Umění „nezavazet“ koni a umožnit mu pohyb bez omezujícího vlivu seshora je pro mě možná jedna z nejdůležitějších věcí, na které se pravidelně zaměřuji a musím říct, že nikdy nejsem plně spokojená.

4.   Bolestivost

Správný tréninkový režim mi mimo jiné pomohl k omezení bolestivosti problémových partií, a zatímco dynamický strečink před jízdou a statický strečink po zátěži pomáhají ke správné funkci svalů, zařazená cvičení na mobilitu zase prospívají kloubům a zvyšují jejich rozsah pohybu.

Pokud ti zní tyto čtyři body jako pádné důvody, proč nepovznést tvoji přípravu mimo sedlo na vyšší úroveň?
Tak si spolu pojďme zacvičit! Těším se na tebe.

Vaše Cinka

Najdete nás také zde!